Zaznacz stronę
Promocja!

Polityka prywatności sklepu internetowego zgodna z RODO – wzór

249  159  netto

Przygotowany przez naszych prawników wzór polityki prywatności i cookies sklepu internetowego przeznaczony jest dla standardowych sklepów internetowych i pozwala szybko oraz tanio zadbać o kwestię dotyczące danych osobowych na stronie sklepu internetowego. Przygotowane wzory są zgodne z RODO.

Uwaga! Przy zakupie tego produktu otrzymujesz DARMOWY CERTYFIKAT SSL o wartości 99zł netto.

linia1

 

NAJWAŻNIEJSZE CECHY:

bezpieczny i zgodny z RODO wzór polityki prywatności do samodzielnego uzupełnienia
wzór polityki prywatności przygotowany przez doświadczonych prawników
roczny monitoring wzoru pod kątem klauzul niedozwolonych
roczna aktualizacja wzoru pod kątem zmian w prawie
polityka prywatności zgodna z RODO
obszerne objaśnienia dotyczące uzupełnienia polityki w formie komentarzy
poradnik dotyczący ochrony danych osobowych

Opis

fot1ikona_regulaminProdukt skierowany jest do sprzedawców internetowych chcących dostosować swój sklep internetowy do wymogów stawianych przez RODO.

 

Wzór polityki prywatności to podstawowe i najtańsze rozwiązanie dla sklepu internetowego. W ramach pakietu otrzymasz bezpieczny szablon polityki prywatności do samodzielnego uzupełnienia. Szablon jest bezpieczny i monitorowany oraz aktualizowany przez naszych prawników. 

Polityka prywatności została dostosowana już do wymogów RODO. Dostosowanie sklepu internetowego do RODO nie jest łatwe, ale jest jak najbardziej możliwe. Konieczne jest przede wszystkim dokładnie zbadanie celów i zakresu przetwarzanych danych. Następnie na tej podstawie możliwe jest rozpoczęcie opracowywania polityki prywatności. Część wymaganych informacji z RODO pokrywa się z dotychczas obowiazującymi przepisami, jednak zostały one dość mocno rozbudwane i wymagają większego uszczegółowienia. Cel jest jasny – osoba, której dane dotyczą powinna mieć jak najwięcej informacji, o tym komu powierza swoje dane oraz co się z nimi później dzieje.

 

ikona_regulaminPolityka prywatnościo jest przygotowana zgodnie z polskimi przepisami oraz rozporządzeniem RODO w trosce od dbałość interesów sprzedawców oraz ich klientów.

 

linia2

 

Kompleksowy pakiet – wzór polityki prywatności i cookies dla sklepu internetowego

Kupując nasz wzór polityki prywatności otrzymujesz nie tylko samą politykę prywatności, ale cały pakiet, w którego skład wchodzą:

 wzór polityki prywatności i cookies sklepu internetowego w dwóch formatach: DOC i PDF  objaśnienia i komentarze pomocne w samodzielnym uzupełnieniu wzoru
 wzory są zgodne z RODO  monitoring polityki wzorcowej pod kątem klauzul niedozwolonych na rok
roczną aktualizację wzoru pod kątem zmian prawnych wymaganych w tego typu polityce prywatności

 

poradnik odnośnie ochrony danych osobowych

 

WZÓR DO SAMODZIELNEGO UZUPEŁNIENIA

ikona_regulamin2Kupując wzór polityki prywatności otrzymasz od nas opracowany przez naszych prawników szablon polityki do sklepu internetowego do samodzielnego uzupełnienia. Szablon został stworzony dla standardowego sklepu internetowego. Politykę prywatności otrzymasz zarówno w wersji do uzupełnienia, jak i w wersji z praktycznymi komentarzami, które ułatwią Ci jego uzupełnienie. Pamiętaj, że wzór możesz wykorzystać tylko w jednym sklepie internetowym.

 

PORADNIK O OBOWIĄZKACH INFORMACYJNYCH

ikona_poradnikWraz z polityką prywatności otrzymasz Poradnik – dotyczących ochrony danych osobowych i RODO. W poradniku wskazujemy proponowane miejsce i sposób podania informacji. Warto jeszcze raz sprawdzić swój sklep internetowy.

 

 

MONITORING POLITYKI WZORCOWEJ

ikona_monitoringPrzygotowany przez nas szablon polityki prywatności objęty jest rocznym monitoringiem pod kątem nowych klauzul niedozwolonych z rejestru UOKiK (Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów), który zabezpiecza przed nowymi wpisami uznawanymi za niedozwolone. Monitoring dotyczy szablonu polityki prywatności i nie obejmuje wprowadzonych przez Ciebie zmian.

 

 

WZÓR POLITYKI COOKIES

ikona_wzor_politykiObok polityki prywatności otrzymasz także wzór polityki cookies zgodnej z RODO, który pozwoli Ci dostosować swój sklep do wymogów stawianych przez nowe przepisy w zakresie ochrony danych osobowych.

 

 

AKTUALIZACJA POLITYKI PRYWATNOŚCI WZORCOWEJ

ikona_aktualizacja_regulaminu_wzorcowegoRoczna aktualizacja polityki prywatności wzorcowej pod kątem zmian w przepisach – w ustawie o ochronie danych osobowych oraz RODO. Są to dwie podstawowe ustawy związane z ochroną danych osobowych. Aktualizacja obejmuje regulamin wzorcowy i nie obejmuje wprowadzonych przez Ciebie zmian.

 

fot2

ikona_regulaminNasz wzór może zostać wykorzystany w jednym sklepie internetowym. Jeśli masz ich więcej skontaktuj się z nami, a przyznamy Ci zniżkę na kolejne pakiety.

Nasz wzór może zostać wykorzystany w jednym sklepie internetowym. Jeśli masz ich więcej skontaktuj się z nami, a przyznamy Ci zniżkę na kolejne pakiety.

Wzór polityki prywatności jest przygotowany dla standardowego sklepu internetowego, to jest takiego, w którym to Ty jesteś sprzedawcą dla klientów końcowych oraz sprzedajesz rzeczy ruchome (np. obuwie). Ponadto warunkiem jest nieprzetwarzaniem danych poza UE oraz nie przetwarzanie danych wrażliwych. Jeżeli prowadzisz bardziej skomplikowany sklep, na przykład sprzedajesz usługi lub treści cyfrowe (licencje, programy komputerowe), to skontaktuj się z nami i przygotujemy dla Ciebie dopasowaną ofertę. W tym wypadku skorzystanie z dopasowanej usługi prawnika będzie lepszym rozwiązaniem i pozwoli lepiej zabezpieczyć Twoje interesy.

Monitoring pod kątem klauzul niedozwolonych obejmuje klauzule niedozwolone wpisane do rejestru prowadzonego przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

linia2

Jakie korzyści odniesie sprzedawca korzystając z naszej polityki prywatności?

Kupując nasz wzór polityki prywatności zgodnej z RODO sprzedawca może być pewny, że został on przygotowanych przez fachowców – nasi prawnicy przygotowali już kilka tysięcy polityk prywatności dla sprzedawców z całej Polski i dzięki temu mogliśmy zebrać doświadczenia ze współpracy z każdym z nich, a następnie połączyć je w naszym wzorze polityki.

fot3Działamy także kompleksowo – dostaniesz nie tylko wzór polityki prywatności, ale i praktyczne porady ułatwiające samodzielne wypełnienie wzoru.

Dbamy również o zgodność polityki wzorcowej z prawem oraz brak klauzul niedozwolonych. Przez rok monitorujemy naszą wzorcową politykę pod kątem zmian w prawie oraz klauzul niedozwolonych, więc kiedy takowe pojawią się w naszym wzorze od razu kontaktujemy się ze sprzedawcą.

 

linia2

 

przyklady

Powyżej przykładowe komentarze ułatwiające uzupełnienie wzoru.

Dlaczego warto wybrać właśnie nasz wzór polityki prywatności sklepu internetowego? 

Jesteśmy jednym z liderów zajmujących się profesjonalnym przygotowywaniem regulaminów i polityk prywatności dla sklepów internetowych. Współpracujemy między innymi z największą platformą sklepową w Polsce – Shoper.

Możesz przeczytać także opinię naszych zadowolonych klientów oraz nasze ostatnie artykuły i wypowiedzi w mediach.

Sklep internetowy musi być nie tylko dobrze zaopatrzony i przyjemny dla oka klienta, ale musi także posiadać regulamin oraz politykę zgodne z przepisami prawa. Nasz wzór polityki prywatności opracowany został przez prawników, którzy specjalizują się w tworzeniu regulaminów i polityk prywatności. Dokładnie sprawdzają je także pod względem klauzul niedozwolonych. Nasi prawnicy mają na swoich kontach w sumie ponad 4000 regulaminów i polityk prywatności, które z powodzeniem wykorzystywane są przez sprzedawców internetowych.

 

linia2

 

Czy regulamin sklepu internetowego jest konieczny?

Tak, posiadanie regulaminu w sklepie internetowym jest konieczne. Każdy kto prowadzi sklep internetowy musi posiadać regulamin określający zasady korzystania ze sklepu oraz ustalający warunki sprzedaży.

fot5Sprzedawcy muszą bowiem spełnić wymogi informacyjne wobec konsumentów. Większość niezbędnych kwestii można zawrzeć właśnie w regulaminie sklepu. Jest to korzystne rozwiązanie, ponieważ klient będzie miał łatwy dostęp do wszystkich informacji, a sprzedawca w razie chęci zmian również będzie miał ułatwione zadanie. Pozostałe informacje sprzedawca może podać w opisie konkretnego produktu oraz ewentualnie w zakładkach informacyjnych.

Posiadanie przejrzystego i zgodnego z prawem regulaminu jest wyrazem dbałości o prawa klientów. Jednak sprzedawca, który nie ma takiego dokumentu działa także na własną szkodę. Nieprawidłowości w regulaminie oraz posiadanie klauzul niedozwolonych może skutkować karą finansową nakładaną przez Prezesa UOKiK za stosowanie klauzul niedozwolonych lub praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów.

Nie bez znaczenia jest także wyraźne opisanie praw i obowiązków konsumentów – w szczególności kosztów związanych z korzystaniem przez konsumenta z prawa odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Braki informacyjne w tym zakresie mogą spowodować, że to sprzedawca będzie obowiązany ponieść wszelkie koszty związane z skorzystaniem przez konsumenta z prawa odstąpienia od umowy, w tym także koszty przesyłki zwrotnej.

Właśnie dlatego istotne jest nie tylko samo posiadanie regulaminu sklepu internetowego, ale także odpowiednie jego przygotowanie. Błędy mogą bowiem sporo kosztować.

 

linia2

Czy wzór na pewno jest zgodny z prawem?

Tak, o to dbają nasi prawnicy. Aby polityka prywatności sklepu była zgodna z prawem nie może zawierać klauzul niedozwolonych. Nasze wzory są ich pozbawione i dokładnie monitorowane pod tym kątem.

fot6Prowadzimy dwa serwisy: KlauzuleNiedozwolone.pl oraz Prokonsumencki.pl. Pozwoliły nam one na zdobycie wiedzy i doświadczenia z zakresu przepisów prawa konsumenckiego. Pierwszy z wymienionych serwisów specjalizuje się w wyszukiwaniu klauzul niedozwolonych, zaś drugi – zapewnia obsługę sklepu internetowego pod kątem prawnym.

Roczny monitoring wzoru ma na celu ochronę właścicieli sklepów internetowych przed aktualizacjami listy klauzul niedozwolonych przez Prezesa UOKiK, który regularnie poszerza ten rejestr. Sprzedawcy nie zawsze znają się na kwestiach prawnych i nie są w stanie samodzielnie tego sprawdzić. Nie musisz obawiać się, że po roku zostawimy Cię samego. Jeśli wciąż będziesz potrzebował naszego monitoringu wystarczy, że skontaktujesz się z nami, Przedłużymy ochronę i przyznamy Ci korzystną zniżkę wynikającą z dotychczasowej współpracy.

WZÓR REGULAMINU PRZYGOTOWANY JEST NA PODSTAWIE NASTĘPUJĄCYCH PRZEPISÓW PRAWA:

  • ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.);
  • ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz.U. Nr 101, poz. 926 ze zm.
  • rozporządzenie RODO (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych))

 

 

linia2

 

fot8Z czego składa się wzór polityki prywatności?

Nasz wzór polityki prywatności zajmuje około 7 stron, na których tekst podzieliliśmy na wygodne rozdziały i podpunkty. Zastanawiasz się, czy ta polityka prywatności nie jest zbyt obszerna?

Nasz wzór polityki prywatności zajmuje około 7 stron, na których tekst podzieliliśmy na wygodne rozdziały i podpunkty. Zastanawiasz się, czy ta polityka nie jest zbyt obszerna? Nie daj się zwieść zapewnieniom, że im mnie treści tym lepiej – polityka prywatności powinna zawierać tyle treści, ile jest konieczne do jak najlepszej ochrony Twoich interesów – RODO nakłada szereg obowiązków informacyjnych, stąd polityka prywatności musi być odpowiednio rozbudowana.

Na początku wzoru zamieściliśmy spis treści ułatwiający wyszukiwanie informacji. Dokument uzupełniliśmy również o ponad 20 komentarzy przydatnych przy uzupełnianiu wzoru. Wszystkie miejsca wymagające wypełnienia zaznaczyliśmy żółtym kolorem.

 

 

linia2

fot9

Szukasz dopasowanych rozwiązań?

Jeżeli wzór regulaminu nie spełnia Twoich wymagań i szukasz dopasowanych do swoich potrzeb rozwiązań, to skontaktuj się z nami.

Specjalizujemy się w przygotowaniu regulaminów i lubimy każde wyzwanie, dlatego możesz być pewny, że spróbujemy Ci pomóc. 

 

 

 

 

 

linia2

fot10Kim jesteśmy?

Jesteśmy zespołem prawników specjalizujących się w zagadnieniach prawa konsumenckiego, doradzając i pomagając w prowadzeniu sklepu internetowego zgodnie z prawem. Zajmujemy się również przygotowywaniem umów dla przedsiębiorców z branży e-handlu i IT.

Przez 4 lata działalności w obsłudze sklepów internetowych, pomogliśmy już ponad 4 000 klientom zabezpieczyć swoje interesy pod kątem prawnym. Sprawdzone sklepy mogą liczyć na nadanie certyfikatu „Sklep Prokonsumencki”, którym wyróżniamy rzetelnych i profesjonalnych sprzedawców internetowych.

Przed rozpoczęciem prac zawsze staramy się dobrze poznać potrzeby naszego Klienta, a w razie potrzeby doradzamy konieczność wprowadzenia zmian lub modyfikacji do przyjętego modelu prowadzenia sklepu, czy też serwisu.

Naszą dewizą jest dbałość o spokój i bezpieczeństwo naszych Klientów tak, aby mogli się oni skupić na prowadzeniu swojego biznesu.

 

 

 

linia2

Poznaj opinie sprzedawców internetowych o nas

 

opinia1Stwierdzamy, że wybór serwisu ProKonsumencki.pl był jak najbardziej trafny i przyczynił się do tego, że w sposób profesjonalny dbamy o prawa Konsumenta, co wpływa również na wizerunek naszej firmy. Rekomendujemy firmę Netlibre Sp. z o.o. jako solidnego partnera.

Wojciech Lipka, Sklep ArtColor

 

 

opinia2W imieniu SmartMedia Sp. z o.o. mam przyjemność polecić usługi firmy Netlibre Sp. z o.o.o z siedzibą w Poznaniu właściciela marki „ProKonsumencki.pl”. (…) Zlecenie przygotowania regulaminu i polityki prywatności dla nowo otwieranego sklepu internetowego sklep.smartmedia.com.pl, powierzone ww. firmie, zostało wykonane terminowo i profesjonalnie. Firmę możemy polecić jako profesjonalnego i solidnego wykonawcę.

Bartosz Sobolewski, Sklep SmartMedia.com.pl

opinia3Polecam serwis Prokonsumencki.pl jako profesjonalnego i rzetelnego partnera biznesowego. Nasza firma współpracowała z serwisem przy opracowywaniu regulaminu dla naszego sklepu internetowego. Współpraca przebiegła bez komplikacji i z zachowaniem najwyższego profesjonalizmowi. Dziękuję i polecam firmę jako godnego zaufania partnera biznesowego.

Roman Godek, Sklep Chantal

linia2

Nasi eksperci są regularnie cytowani w mediach

 

logo

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Polityka prywatności sklepu internetowego zgodna z RODO – wzór”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz lubić także…

Czy zamierzasz otworzyć sklep internetowy albo już sprzedajesz online?

Zapisz się teraz na newsletter prawny

otrzymasz za darmo poradniki i porady prawne!

Będziesz na bieżąco ze zmianami prawa doty. sprzedaży internetowej i zabezpieczysz lepiej interesy swojej firmy.